Over Julie

PASSIE VOOR BAKKEN, FILMS EN FANTASY

Bakken is een vorm van ontspanning waar je onbewust zen van wordt. Je vergeet even alles rondom jou en focust je alleen op het kneden van je deeg of het tot in de puntjes afwerken van je taart. Na uren veel liefde in je gebak te hebben gestopt, krijg je een euforisch gevoel bij het zien van het eindresultaat. Klinkt dit herkenbaar? Dan ben je net als ik een passionele bakker die gelukkig wordt van taarten, koekjes, broden en ander lekkers…

Buiten mijn passie voor bakken, ben ik een grote filmfanaat en fantasyliefhebber in het algemeen. Harry Potter, Lord of The Rings en Game Of Thrones zitten in mijn persoonlijke top drie, maar ik verslind ook alle Disneyklassiekers. Verder bezit ik ook een geeky karaktertrekje en dat vertaalt zich in de aankoop van Star Wars, Guardians of The Galaxy, Pusheen, My Neighbor Totoro… en andere merchandise in huis.

Om mijn lachspieren te doen werken, kijk ik naar één van deze drie Britse klassiekers: Keeping up Appearances, Black Adder of Fawlty Towers.  Werkt altijd!

Al doende leert men

Ik ben altijd al een zoetekauw geweest. Als kind keek ik onmiddellijk naar de dessertkaart nog voor ik mijn hoofdgerecht moest uitkiezen. Mijn papa durfde dan soms eens zuchten of mij wijzen op de “gewone” kaart, maar dat was tevergeefs. Chocolademousse, warme appelcake met ijs, tiramisu… zijn enkele bekende klassiekers. Het zijn dan ook deze zoetigheden die ik thuis voor het eerst uitprobeerde.

Als tiener kan je recepten natuurlijk niet uit je mouw schudden. Ik kreeg dan ook regelmatig bakboeken cadeau van vrienden en familie. De boeken waren een goede basis, maar bepaalde handelingen moet je zien om onder de knie te krijgen. Gelukkig kwam mijn tweede hobby – televisie kijken – hier goed van pas. Ik kreeg meer goesting om te bakken door te kijken naar de charmante Nigella Lawson. Zeker geen klassieke bakster, maar ze zette de kijker aan om gewoon te proberen met simpele trucjes. Zij deed me geloven dat bakken niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Enkele jaren later abonneerden we ons op een kookzender kanaal en ging er een hele nieuwe wereld voor mij open aan Amerikaanse baksels. De salted caramel apple pies, red velvet cupcakes, over-the-top chocoladetaarten… hoe uitdagender, hoe meer kriebels ik kreeg om zelf aan de slag te gaan. En zo gebeurde het… ik nam vaak een notitieblokje bij de hand, pende alles neer wat de tv-chef zei en was aan het rommelen in de keuken.

Op deze manier heb ik mezelf tijdens mijn tienerjaren leren bakken. De bakgekte is even gaan liggen tijdens mijn studies aan de Thomas More hogeschool in Mechelen waar ik mijn diploma Journalistiek behaalde. Ik ben gestart als freelancer bij Libelle webredactie en rolde zo in het onderwijs als communicatieverantwoordelijke in de secundaire school BimSem Mechelen. Zodra ik aan het werk was en mijn stekje gevonden had in Walem (Mechelen) met mijn vriend Jonas (kat Frodo & konijn Gandalf), kon ik mij weer gaan focussen op mijn hobby: bakken. Tot op heden heb ik nog altijd geen enkele workshop of andere bakopleiding gevolgd.

Vandaag kijk ik nog altijd veel bakprogramma’s van onder meer Roger Van Damme, Rudolph van Veen, Paul Hollywood, Mary Berry, Ina Garten… én uiteraard alle creaties van de kandidaten uit de Bake Off competitie wereldwijd. Daarnaast is ook het internet mijn beste bakcompagnon. Ik kan uren op Youtube researchen naar recepten van mensen thuis. Bakken is een beetje als chemie en vraagt om experimenten. Soms wil dat eens tegenvallen en krijg je een ingezakte cake of harde soes tussen je kiezen, maar onthoud… al doende leert men! Iedereen maakt fouten in de keuken en bepaalde handelingen vragen tijd om onder de knie te krijgen.

WINNAAR BAKE OFF VLAANDEREN SEIZOEN 2

Zoals velen onder jullie misschien al vermoeden, ben ik een grote fan van het televisieprogramma The Great British Bake Off  (BBC) en onze eigen Vlaamse versie Bake Off Vlaanderen (VIER). Zodra de begintune van het programma begint, krijg ik altijd een euforisch gevoel. Vorig jaar heb ik met veel spanning gekeken naar het eerste seizoen (2017) waar Hans Martens werd uitgeroepen tot beste hobbybakker van Vlaanderen. Een momentopname dat ik meermaals herbekeken heb en telkens opnieuw een klein traantje moest bij wegpinken. Van liefde voor het bakken gesproken…

Ik heb er niet lang moeten over nadenken om mij in te schrijven voor het tweede seizoen van Bake Off Vlaanderen. Toegegeven, mijn vriend Jonas heeft me de laatste push gegeven om op de knop “verzenden” te durven klikken. De inzending was vertrokken en na verschillende castings en interviews stond ik plots met de unieke bruine schort in de idyllische Bake Off tent. Natuurlijk was ik net als alle andere kandidaten enorm zenuwachtig, maar ik was ook zeer dankbaar dat ik in de Bake Off tent mócht staan. Het prachtig domein met pony’s, ezels, ganzen, de fleurige Bake Off bakeilanden… een sprookje dat werkelijkheid werd.

Voor ik het goed en wel besefte, stond ik in de finale van Bake Off Vlaanderen seizoen 2. Het was mijn doel om dit bakavontuur persoonlijk voor mezelf als een sprookje af te sluiten. Ik koos voor het brengen van een taart geïnspireerd op de Disneyklassieker ‘Beauty and the Beast’. Een film dat mij nauw aan het hart ligt en doet terugdenken aan mijn kindertijd. Na vijf intensieve bakuren was het zover… Ik mocht met mijn finale-spektakelstuk uit de tent wandelen naar mijn vrienden en familie (onvergetelijk). Mijn familie en vrienden waren fier en stonden mij vol ongeduld op te wachten. De euforie was natuurlijk nóg groter zodra Wim Opbrouck mijn naam uitriep als winnaar van Bake Off Vlaanderen 2018. Tranen in overvloed…

Met een knipoog naar mijn persoonlijk (bak)sprookje deel ik op Fairytale Baking graag al mijn recepten, trucjes en smaakcombinaties. Ik wens jullie heel veel bakplezier!

Disclaimer

Uitgelichte afbeelding © VIER