Krokante boterkoekjes met lavendel

Ik ben helemaal gek van lavendel… in mijn tuin, als parfum, decoratie in huis én in mijn gebak. Je hebt voor- en tegenstanders van deze specifieke smaak, maar ik ben een absolute pro. Ik verwerk ze deze keer in krokante boterkoekjes. Ik serveer dit koekje graag als extraatje bij een coupe vanille-ijs. Ze zijn heel rijk van botersmaak en doen beetje denken aan een kletskop.

Voor circa 36 koekjes

Ingrediënten 

 • 250 g boter
 • 250 g patisseriebloem
 • 200 g zeer fijne witte kristalsuiker
 • 1 goed el gedroogde lavendelbloemetjes
 • zeste van 1 citroen
 • snuf zout

Werkwijze

 1. Doe de boter, patisseriebloem, suiker en snuf zout in een mengkom.
 2. Kneed het deeg met je vingers en bewerk verder tot je een mooi deeg krijgt. Het zou normaal gezien weinig of niet aan je pot mogen kleven.
 3. Voeg als laatste de lavendel en zeste van citroen toe en meng goed erdoor.
 4. Wikkel je deeg in vershoudfolie en plaats minstens 1 uur in de koelkast.
 5. Omwille van de hoeveelheid boter is het belangrijk om je werktafel goed te bestuiven met bloem.
 6. Rol je deeg uit, het zal hier en daar scheuren, maar je kan dit makkelijk terug dicht maken. Het is een zeer soepel deegje. Steek ze uit met een ring (of glas) met diameter 5 cm. Opgelet! De grote hoeveelheid boter zorgt ervoor dat ze vrij ruim spreiden tijdens het bakken. Hou dus zeker voldoende plaats op je bakplaat en bak er maximum 9 tegelijkertijd.
 7. Verdeel de koekjes (per 9)  op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
 8. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 180° graden (hetelucht) voor circa 11 minuten.
 9. Laat ze even afkoelen op de bakplaat, het koekje is nu nog te mals om van de plaat te nemen. *Handige extra tip bij stap 9: als je graag een krullend koekje wilt, is het nu tijd om je koekje op een deegrol te leggen. Ze zijn nog plooibaar en je kan ze makkelijk buigen. Laat ze afkoelen op de deegrol.
 10. Zodra ze zijn afgekoeld, bewaar ze in een goed afgesloten doos om te serveren bij thee, koffie of een coupe ijs. Smakelijk!