Citroencupcakes met rozenbotercrème

Happiness is only a cupcake away” Ze zijn lekker, snel klaar en leuk om mee te experimenteren. Ik heb al tientallen cupcakerecepten uitgeprobeerd, maar dit is mijn receptje voor die sappige, luchtige cupcake. Ik hou persoonlijk ook van leuke combinaties zoals deze met citroen, rozenwater en frambozen. De juiste balans tussen fris en zoet. Ik maak een snelle Amerikaanse botercrème die niet makkelijk kan schiften. 

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)

 • 3 eieren
 • 150 g zeer fijne witte kristalsuiker
 • 150 g zelfrijzende bloem
 • 1 kl bicarbonaat
 • 1/2 kl zout
 • 1 kl bakpoeder
 • 140 g (gesmolten) boter
 • 1 kl vanille-extract
 • zeste van één citroen
 • scheutje limoncello (optioneel)

Frambozen-rozenbotercrème 

 • 150 g zachte boter op kamertemperatuur
 • 300 g bloemsuiker
 • 75 g frambozenpuree
 • 100 g witte chocolade
 • 1 kl rozenwater
 • 4 el volle melk
 • roze (gel)kleurstof (optioneel voor een felroze kleur)

Bereiding 

Citroencupcakes

 • Bekleed een cupcake tray met 12 papieren cupcake vormpjes naar keuze.
 • Smelt de boter in de microgolf en zet opzij.
 • Klop de eieren samen met de suiker luchtig in de keukenrobot tot de massa mooi luchtig is.
 • Zet de stand wat lager en voeg de gesmolten boter toe.
 • Neem de mengkom uit de keukenrobot en voeg nu zelfrijzende bloem, zout, bakpoeder en bicarbonaat toe. Meng dit met een pannenlikker tot er geen bloem meer te zien is. Voeg als laatste het vanille-extract en zeste van citroen toe. Eventueel kan je de smaak van citroen nog wat versterken met een scheutje limoncello (dit is optioneel).
 • Gebruik een ijsschep om het beslag in de cupcakevormpjes te gieten. Zo heb je altijd evenveel beslag per cupcake (en minder kans op smossen!).
 • Bak de cupcakes 20-23 minuten in een voorverwarmde oven (hetelucht) van 180° graden tot ze mooi goudbruin zijn.

Rozenbotercrème 

Zeker niet vergeten: gebruik zachte boter op kamertemperatuur, dat maakt het verschil.

 1. Doe de zachte boter in de keukenrobot en klop luchtig tot deze bijna wit is.
 2. Smelt ondertussen de witte chocolade in de microgolf en zet opzij.
 3. Voeg vervolgens de bloemsuiker in drie delen toe (zet de stand wat lager zodat je keuken geen sneeuwtapijt is). Voeg ook de melk, gesmolten witte chocolade en 1 kl rozenwater toe. Klop de botercrème een 7-tal minuten goed verder. Is hij in deze fase nog altijd iets te stevig? Voeg dan nog een scheutje volle melk toe.
 4. Dit is je basis (wit) botercrème beslag weer je mee kan decoreren. Doe de helft van deze massa in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en leg opzij.
 5. Voeg bij de andere helft nog 75 g frambozenpuree voor extra smaak en een natuurlijk roze kleur. Wens je graag felroze zoals op de afbeelding? Voeg dan nog 1 druppeltje roze (gel)kleurstof toe. Doe de botercrème in een spuitzak met klein gekarteld spuitmondje.

Assemblage

Neem een cupcake (volledig afgekoeld) en begin met zes witte toefjes botercrème (1 in het midden; 5 langs de rand). Vul de cupcake verder op met kleine toefjes roze botercrème tussen de witte botercrème. Klaar! Een zeer makkelijke, maar leuke manier om cupcakes snel te decoreren. Het doet een beetje denken aan een flashy sneeuwvlokje.