Chocolademousse

Ik hou van de klassiekers op de dessertkaart. Zo kan ik er moeilijk aan weerstaan om geen (rijke) chocolademousse te serveren op oudejaarsavond. Ik hou het simpel en werk af met wat geraspte witte chocolade. Geen extra slagroom of versieringen, want ik wil dat alle aandacht gaat naar de luchtige en lekkere mousse (zo eentje waar je de kom wil van uitlikken). Deze mousse is zeer stevig en kan bijna à la minute geserveerd worden. 

Ingrediënten 

 • 220 g fondant chocolade (callets of chocoladestukjes)
 • 90 g volle melk
 • 170 g koude room (40%)
 • 1 kl vanille-extract
 • 3 (oude) eiwitten
 • 40 g zeer fijne witte kristalsuiker
 • geraspte witte chocolade (optioneel als afwerking)

Bereiding 

 1. Smelt de chocolade callets of stukjes samen met de melk in de magnetron tot alles net gesmolten is. Roer met een pannenlikker tot je een mooie, glanzende massa krijgt. Zet opzij.
 2. Terwijl je chocolademengsel aan het afkoelen is, klop de eiwitten stijf met de suiker tot je mooie pikken krijgt. Zet opzij.
 3. Klop als laatste de room samen met het vanille-extract lobbig (het moet lijken op de consistentie van yoghurt).
 4. Spatel de eiwitten voorzichtig door het chocolademengsel met een pannenlikker. Ik voeg de eiwitten in twee keer toe. Vervolgens voeg je alle room toe en meng een laatste keer voorzichtig met je spatel om tot je geen witte stukjes van room of eiwit meer ziet.
 5. Nu kan je kiezen: ik doe de mousse altijd in een spuitzak om later à la minute toefjes te spuiten op een bord of in een kommetje. Je kan er ook voor kiezen om de chocolademousse onmiddellijk in glaasjes te doen of in één grote kom om er dan quenelles van te vormen.
 6. Plaats de mousse minstens één uur in de koelkast voor te serveren voor extra stevigheid, al kan je deze mousse bijna à la minute serveren. Je zal zien dat de restjes in je mengkom al luchtbelletjes bevatten.
 7. Afwerken doe ik met witte geraspte chocolade. Toch liever wat fruit? Kies dan voor frambozen of eventueel wat zaadjes van verse passievrucht.

Handige tips 

 • Ik gebruik altijd oude eiwitten (= eiwitten van één dag oud; ik bewaar ze in de koelkast en breng ze terug op kamertemperatuur). Het is meestal een overschot van mijn crème patissière waar ik alleen eidooiers voor nodig heb. De oude eiwitten worden veel sneller stijf.
 • Gebruik voor dit recept gewoon een elektrische klopper en geen keukenrobot. Minder afwas en het gaat veel sneller.
 • Je kan de mousse makkelijk één dag van tevoren maken.