Baklava met citrus en pistache

Iets helemaal anders dan onze klassieke koekjes of pralines, maar zeker even lekker! Ikzelf ben een grote fan van deze mediterraanse klassieker. Het is vrij eenvoudig om te maken, alleen de verschillende laagjes op elkaar leggen, vraagt wat geduld. 

Ingrediënten 

 • 500 g filodeeg (kant-en-klaar)
 • 250 g boter
 • 125 g zonnebloemolie
 • +/- 200 g gehakte pistachenoten
 • Siroop
 • 375 g zeer fijne witte kristalsuiker
 • 375 g water
 • 2 el honing (met eucalyptus – kan ook gewone honing zijn)
 • Zeste van limoen, sinaasappel en citroen
 1. Maak eerst de siroop. Doe de suiker, water en honing in een steelpan. Breng aan de kook tot alle suiker is opgelost en haal van het vuur. Voeg nu de zestes van citrus toe. Zet opzij voor later.
 2. Smelt de boter in de microgolf en voeg de zonnebloemolie toe. Roer kort en zet opzij, klaar voor gebruik.
 3. Neem een grote rechthoekige diepe bakplaat. Snij je filodeeg vellen op maat van jouw bakplaat. Bestrijk de bodem van je vorm met het botermengsel met een borsteltje. Leg een eerste laagje filodeeg. Bestrijk ook dit laagje met het botermengsel. Leg twee laagjes filodeeg in de vorm en bestrijk opnieuw met de vetstof. Herhaal dit proces tot je de helft van je filodeeg hebt opgebruikt. Bestrijk nogmaals met een laagje vetstof en verdeel dan de gehakte pistachenoten (je kan ook gehakte walnoten of amandelen kiezen of zelfs een mengeling). Start terug met je proces van twee laagjes filodeeg, laagje vetstof, twee laagjes filodeeg, laagje vetstof… tot je het allerlaatste laagje in de bakvorm legt. Bestrijk de bovenste laag nogmaals een laatste keer met vetstof.
 4. Snij nu met een scherp mes horizontale en verticale stroken. Probeer je mes zo weinig mogelijk op te heffen tijdens het snijden, dan blijft alles mooi zitten.
 5. Bak de baklava af in een voorverwarmde oven (hetelucht) van 180 graden voor circa 25 minuten tot alles mooi goudbruin is. Je gaat het deeg mooi zien rijzen en bladeren.
 6. Haal de baklava uit de oven en verdeel onmiddellijk met een grote soeplepel de siroop over de warme baklava. Je zal het horen knetteren (dat is een goed teken). Je hebt normaal gezien nog een beetje siroop extra, dus 1 soeplepel heb je zeker over.
 7. Werk af met gehakte pistachenootjes.